E-Arşiv Fatura: Avantajları ve Zorunlulukları

E-Arşiv Fatura: Avantajları ve Zorunlulukları

E-arşiv fatura, Vergi Usul Kanunu kapsamında kâğıt formatında düzenlenen faturaların düzenleme, muhafaza ve ibraz süreçlerinin Vergi Usul Kanunu çerçevesinde yapılan düzenlemeler ile elektronik ortamda düzenlenmesi ve saklanmasını ifade etmektedir. Bahse konu fatura türünün ibrazı da yine elektronik ortamda gerçekleştirilmelidir. E-fatura mükellefi olanlar dışında herkes için oluşturulan faturaların e-arşiv kapsamında olacağı kabul edilmektedir. Bu çerçevede e-arşiv fatura kesim tarihini takip eden 15 gün içinde e-arşiv raporu oluşturularak Gelir İdaresi Başkanlığı nezdinde bildirim yapılmalıdır.


Hangi Hallerde E-arşiv Fatura Kesilmektedir?

E-arşiv fatura kesilmesi sürecinde e-fatura mükellefleri dışarıda bırakılmaktadır. Göndericinin e-fatura mükellefi olduğu ve alıcının da kâğıt fatura ya da son kullanıcı olduğu hallerde e-arşiv fatura tercih edilmektedir. Uygun koşullarla faturanın en kısa sürede ilgilisine gönderilmesi gerekmektedir. Bu bağlamda e-arşiv faturalar geçmişe dönük olarak maksimum 7 gün eski tarihli olabilir. Kesilen faturalar elektronik ortamda alıcıya iletilmektedir. E-arşiv faturalarda itiraz, iptal ve iade süreçleri tıpkı Kâğıt Fatura için olduğu gibidir. Alıcıya iletilen faturanın 7 gün içinde iptali yapılabilmektedir.


Kimler E-arşiv Fatura Mükellefi Olur?

E-arşiv fatura ile alakalı en çok merak edilen konulardan bir tanesi mükelleflerin kim olacağıdır. Vergi Usul Kanunu 509 Nolu Genel Tebliğ kapsamında bazı koşulları sağlayan mükelleflerin 01.01.2020 tarihi itibarıyla e-arşiv fatura uygulamasına geçişleri zorunludur. E-fatura uygulamasında kaydı bulunanlar, dijital ortamlarda ilan yayınlama veya hizmet verenlere yönelik aracılık sunanların e-arşiv faturaya geçmeleri gerekmektedir. E-fatura uygulamasına dahil olmayan ancak 1 gün içinde vergi mükellefi olmayanlara 30.000 TL veya daha fazla tutarda fatura kesmeleri halinde, 1 gün içinde vergi mükellefi olanlara 5.000 TL ve üzerinde fatura kesmeleri durumunda e-arşiv faturadan söz etmek mümkündür.


E-arşiv Fatura Kullanmanın Sağladığı Avantajlar Nelerdir?

Yenilikçi bir uygulama olarak dikkat çeken e-arşiv fatura sayesinde başarılı sonuçlara ulaşmak mümkün olurken bu uygulamanın getirdiği pek çok ayrıcalık da vardır. Siz de bir mükellef olarak e-arşiv fatura tercih ettiğinizde ne tür avantajlar elde edebileceğinizi değerlendirmek mi istiyorsunuz? Aşağıda sizi bekleyen ayrıcalıkların neler olabileceğini değerlendirmeye başlayabilirsiniz.

  • Fatura basım ve gönderim maliyetlerinde önemli ölçüde azalma meydana gelmektedir.
  • Faturaların arşivlenmesi amacıyla ortaya çıkan maliyetlerden kurtulmak mümkündür.
  • Fatura oluşturma sürecinin daha kısa sürmesi sayesinde zaman maliyetinde de ciddi anlamda tasarruf elde edilmektedir.
  • Faturanın online ortada gönderilmesi sayesinde gönderim, onay ve iptal gibi işlemlerin birkaç dakikada tamamlanması mümkün olmaktadır.
  • Şirket nakit akışına girişi hızlanan fatura sayesinde nakit ihtiyaçların karşılanması kolaylaşır.
  • Muhasebe süreçlerinin daha hızlı ve sorunsuz gerçekleşmesi mümkündür.
  • E-arşiv fatura çözümleri sayesinde raporlama ve analiz süreçlerinde yaşanan avantajlar ön plana çıkar.
  • Faturaların gönderimi esnasında yaşanan kayıp problemlerinin önüne geçilmesi mümkündür.
  • Hata payının neredeyse sıfıra inmesi sayesinde muhasebe süreçleri ile alakalı hız artar.
  • Geçmiş döneme ait faturaların bulunması ve kullanılması çok daha kolaydır.
  • Kâğıt israfının önüne geçilerek daha çevreci bir sonuç elde edilmektedir.

Tüm bu avantajları göz önüne alındığında e-arşiv fatura kullanmak bütün mükellefler için daha idealdir. Siz de mükellefi olduğunuz bu hizmetten faydalanarak daha kaliteli bir işleyişten yararlanabilirsiniz.